Seniorita
Forum Üyesi
Ayva meyvesi lezzeti ve faydaları sebebiyle en eski çağlardan beri tüketilmektedir. Roma döneminde Roma vatandaşları ayva sayesinde yiyecek, içecek, bal, reçel ve hatta parfüm bile yapmışlardır. Bütün bunları yaparken ayvanın çiçeklerini kullanmışlardır.
Dünya üzerinde en fazla ayva üretimi ve çiftçiliğinin yapıldığı ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda görülmektedir.
Ayva meyvesi kadar yaprağı ve çekirdekleri de boya, eczane ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Tıpta ilaç yapımına da katkısı vardır. Ayva; şeker, protein, organik asit, B2, C ve A vitaminleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda demir, potasyum, bakır gibi mineraller barındırır.
Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir bitkidir.
Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderici etkisi vardır.
Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, Tansiyonu düşürmede ve safrayı düzene sokmada etkilidir.
Cinsel isteği artırıcı etkisi olan ayva varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler.
Grip ve nezlenin atlatılmasına yardımcıdır.
Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
Pişirilmiş ayva; böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine, deniz tutmasına, mide gevşemesine iyi gelir.
Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir.
Kabızlık çekenler için yenilmesi önerilmez.
Yüksek tansiyon hastalarının ayva yemesi sakıncalıdır.
Ayva Kompostosu Nasıl Yapılır? Ayva Kompostosu Nasıl İçilir?
Ayva kompostosu, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Çocuk ishallerine karşı etkilidir. Ayrıca yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.
Malzemeler:
1 kilo ayva
2 su bardağı toz şeker
2 litre su
Hazırlanışı:
Ayvaları bol suyla yıkayın, dörde bölün ve çekirdekleri, sert yerleri çıkarın. Çıkarılan çekirdekleri atmayın. Kaynatacağınız suyun içine koyun. Aynı suya ayvaları da atın. Yarım saat kadar ayvalar pişirin. Ardından tozşekeri ilave edin. Birkaç dakika da bu şekilde kaynatın. Ardından soğumaya bırakın ve soğuk olarak servis yapın.
Dünya üzerinde en fazla ayva üretimi ve çiftçiliğinin yapıldığı ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda görülmektedir.
Ayva meyvesi kadar yaprağı ve çekirdekleri de boya, eczane ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Tıpta ilaç yapımına da katkısı vardır. Ayva; şeker, protein, organik asit, B2, C ve A vitaminleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda demir, potasyum, bakır gibi mineraller barındırır.
Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir bitkidir.
Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderici etkisi vardır.
Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, Tansiyonu düşürmede ve safrayı düzene sokmada etkilidir.
Cinsel isteği artırıcı etkisi olan ayva varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler.
Grip ve nezlenin atlatılmasına yardımcıdır.
Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
Pişirilmiş ayva; böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine, deniz tutmasına, mide gevşemesine iyi gelir.
Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir.
Kabızlık çekenler için yenilmesi önerilmez.
Yüksek tansiyon hastalarının ayva yemesi sakıncalıdır.
Ayva Kompostosu Nasıl Yapılır? Ayva Kompostosu Nasıl İçilir?
Ayva kompostosu, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Çocuk ishallerine karşı etkilidir. Ayrıca yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.
Malzemeler:
1 kilo ayva
2 su bardağı toz şeker
2 litre su
Hazırlanışı:
Ayvaları bol suyla yıkayın, dörde bölün ve çekirdekleri, sert yerleri çıkarın. Çıkarılan çekirdekleri atmayın. Kaynatacağınız suyun içine koyun. Aynı suya ayvaları da atın. Yarım saat kadar ayvalar pişirin. Ardından tozşekeri ilave edin. Birkaç dakika da bu şekilde kaynatın. Ardından soğumaya bırakın ve soğuk olarak servis yapın.