Seniorita
Forum Üyesi
li mutfağının vazgeçilmeyen tatlarından biri olan ciğer çorbası, bayramların, düğünlerin ve özel günlerin önemli yemeklerinden biridir. Geleneksel tarifinde kuzu ciğeri kullanılan bu tarifi, kuzu kokusundan hoşlanmıyorsanız damak tadınıza göre dana ciğerle de hazırlayabilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Etleri, sarımsağı, soğanı ve havucun üstüne, yanmalarını önleyecek kadar, az ölçüde zeytinyağı gezdirin.
Sığ bir fırın tepsisinin içine bütün malzemeyi tek kat olacak biçimde yayın.
Kemikleri de benzer halde tepsiye yerleştirdikten sonra 200 derecelik fırında kemikler kızarıncaya kadar minimum 50 dakika pişmeye bırakın.
Tepsiyi fırından çıkarın ve bütün malzemeleri tepsiden kazıyarak tencereye alın.
Tepsinin dibinde kalan yağ ve artıklar, sosun en değerli kısmıdır. Sıcak su ekledikten sonra bu kısmı tahta bir kaşık ile güzelce kazıyıp tencereye dökün.
Tencereye 5 litre su ve kalan diğer malzemeleri ekleyin ve düşük sıcaklıkta 2 saat süreyle pişmeye bırakın.
Ara ara kontrol ederek oluşan köpükleri temizleyin.
Et suyu için malzemeler
100- 150 gram yağsız et
3 diş sarmısak
10 adet adet karabiber
1-2 dal taze kekik yada kuru kekik
1 defne yaprağı
2-3 dal kereviz sapı
2 havuç
1 kilo ilikli kemik (kesilmiş)
1 dal taze biberiye
3 soğan
Nasıl yapılır?
Tereyağını tencereye alıp güzelce kızdırın. Daha sonrasında yemeklik doğranmış soğanı ekleyin.
Soğan diriliğini toptan kaybedinceye kadar güzelce kavurun.
Sonrasında kuşbaşı ciğerleri ekleyin. Ciğerlerin rengi değişinceye kadar 1-2 dakika soteleyin
1 litre et suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın.
2 yemek kaşığı unu kaynayan et suyundan birkaç kaşık alıp bulamaç durumuna getirin.
Hazırladığınız bulamacı kaynayan et suyuna az az yedirin.
Damak tadınıza göre tuz, karabiber, tarçın ve nane ilavesi yapın.
Ciğerler pişip, çorba kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatın
2 yemek kaşığı sirke ve 1 yumurta sarısını çırpın. Çorba suyundan birkaç kaşık ekleyip çırpın.
Seyrelttiğiniz terbiyeyi yavaşçacık çorbaya ekleyip, hızlı bir şekilde katıştırın.
10 dk dinlendirdikten sonra damak tadınıza göre nane, maydonoz yahut dereotu gibi kıyılmış yeşillikler ile servis yapın.
Ciğer çorbası için malzemeler
Kuzu ciğeri (300- 400 gr)
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
6 bardak et suyu
Tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 adet büyük boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
Tarçın
Karabibe
Nasıl yapılır?
Etleri, sarımsağı, soğanı ve havucun üstüne, yanmalarını önleyecek kadar, az ölçüde zeytinyağı gezdirin.
Sığ bir fırın tepsisinin içine bütün malzemeyi tek kat olacak biçimde yayın.
Kemikleri de benzer halde tepsiye yerleştirdikten sonra 200 derecelik fırında kemikler kızarıncaya kadar minimum 50 dakika pişmeye bırakın.
Tepsiyi fırından çıkarın ve bütün malzemeleri tepsiden kazıyarak tencereye alın.
Tepsinin dibinde kalan yağ ve artıklar, sosun en değerli kısmıdır. Sıcak su ekledikten sonra bu kısmı tahta bir kaşık ile güzelce kazıyıp tencereye dökün.
Tencereye 5 litre su ve kalan diğer malzemeleri ekleyin ve düşük sıcaklıkta 2 saat süreyle pişmeye bırakın.
Ara ara kontrol ederek oluşan köpükleri temizleyin.
Et suyu için malzemeler
100- 150 gram yağsız et
3 diş sarmısak
10 adet adet karabiber
1-2 dal taze kekik yada kuru kekik
1 defne yaprağı
2-3 dal kereviz sapı
2 havuç
1 kilo ilikli kemik (kesilmiş)
1 dal taze biberiye
3 soğan
Nasıl yapılır?
Tereyağını tencereye alıp güzelce kızdırın. Daha sonrasında yemeklik doğranmış soğanı ekleyin.
Soğan diriliğini toptan kaybedinceye kadar güzelce kavurun.
Sonrasında kuşbaşı ciğerleri ekleyin. Ciğerlerin rengi değişinceye kadar 1-2 dakika soteleyin
1 litre et suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın.
2 yemek kaşığı unu kaynayan et suyundan birkaç kaşık alıp bulamaç durumuna getirin.
Hazırladığınız bulamacı kaynayan et suyuna az az yedirin.
Damak tadınıza göre tuz, karabiber, tarçın ve nane ilavesi yapın.
Ciğerler pişip, çorba kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatın
2 yemek kaşığı sirke ve 1 yumurta sarısını çırpın. Çorba suyundan birkaç kaşık ekleyip çırpın.
Seyrelttiğiniz terbiyeyi yavaşçacık çorbaya ekleyip, hızlı bir şekilde katıştırın.
10 dk dinlendirdikten sonra damak tadınıza göre nane, maydonoz yahut dereotu gibi kıyılmış yeşillikler ile servis yapın.
Ciğer çorbası için malzemeler
Kuzu ciğeri (300- 400 gr)
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
6 bardak et suyu
Tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 adet büyük boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
Tarçın
Karabibe