Gerçek_Tarihçi
Forum Üyesi
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yemek kültürü ve sofra adabıyla da yıllardır hepimize örnek oluşturuyor. Kendine has bir damak zevki olan Atatürk, mütevazı ve sade sofralarıyla dikkat çekiyor.
Atatürk’ün sofrasında yemeklerin değiştiği görülse de aynı kalan tek şeyin masaların sakin ve sade yapısı olduğu görülüyor. Gazi Mustafa Kemal’in sevdiği pek çok yemek bulunsa da favorileri sorulduğunda iki ana cevaba ulaşılıyor: Pirinç pilavı ve etsiz kuru fasulye. Sık sık tükettiği bu iki ana yemeğin yanı sıra sevdiği bir diğer yemek ise yoğurt-ekmek.
Atatürk’ün en sevdiği yemekler arasında ıspanaklı su böreği de yer alıyor. Ancak Atatürk’ün bu böreği tıpkı annesinin yaptığı gibi Selanik usulü tercih ettiği biliniyor. Bazı kaynaklar Atatürk’ün haşlanmış kuşkonmazı da sevdiğini destekliyor.
Bugüne kadar elde edilen verilerden bilindiği kadarıyla bu yiyeceklerin yanı sıra Atatürk’ün sevdiği diğer yemekler arasında şunlar yer alıyor:
Karnıyarık: Patlıcanın içine kıyma koyarak özel karnıyarık tenceresi içerisinde kolaylıkla yapılan bu yemek Atatürk’ün favorilerinden.
Fava: Fırın kabında pişirilen baklaların ezilmesi ve zeytinyağıyla birleştirilmesiyle yapılan fava da Atatürk’ün sevdiği mezeler arasında yer alıyor.
Etli bamya: Güveçte yapılan etli bamya Atatürk’ün en sevdiği yemekler arasında.
Puf puf omlet: Granit tavada kolaylıkla yapılan bu yiyeceği Atatürk, gece acıkmaları sırasında tercih ediyor.
Zeytinyağlı enginar (hastalığında isteyip yiyemediği yemek): Atatürk’ün en merak ettiği yemekler arasında yer alan enginarı maalesef yiyemeden vefat ettiği biliniyor.
İrmik helvası: Kaymaklı irmik helvası da Atatürk’ün en sevdiği tatlı olarak öne çıkıyor.
Atatürk’ün Mutfak Kültürüne Genel Bakış
Atatürk’ün beslenme özelliklerinin askeri yıllarına dayalı olarak son derece tertipli bir şekilde planlandığı görülüyor. Bazı sabahlar yalnızca yoğurt ve bir dilim ekmekle kahvaltı gerçekleştiren başkumandanın her yemek sonrası eksik etmediği orta şekerli türk kahvesi de pek önemli. Kahveyi çok seven ve gün içerisinde bazen 15 fincan kadar içen Atatürk’ün kahvaltıyı mütevazi bir şekilde yaptığı araştırmalarla destekleniyor. Atatürk’ün sofrasının yalnız kahvaltısında değil, her öğünde son derece mütevazı olduğu da bilinenler arasında.
Hem doğduğu Selanik’in hem de geleneksel lezzetlerin hepsine öğünlerinde yer veren Atatürk, genellikle sebze ve zeytinyağlı ağırlıklı damak zevkiyle de dikkat çekiyor. Çok yemek yemeyi sağlığa zararlı bulan Atatürk’ün formunu koruduğu ve fazla yemek yemekten kaçındığı da araştırmalarda görülüyor.
En sevdiği yemeğin kendi deyişiyle “yağlı fasulye” olması onun kışla yemeklerine yatkınlığını ve askeri tertipteki mutfak kültürünü yansıtması bakımından da önem taşıyor. Askeri okulda alıştığını söylediği bu yemek, yanında pilav, ayran ve yoğurtla birlikte sofralarında önemli yere sahip. Ayranın yanı sıra bu menüye bazen limonatayı da eklediği biliniyor
Atatürk’ün sofrasında yemeklerin değiştiği görülse de aynı kalan tek şeyin masaların sakin ve sade yapısı olduğu görülüyor. Gazi Mustafa Kemal’in sevdiği pek çok yemek bulunsa da favorileri sorulduğunda iki ana cevaba ulaşılıyor: Pirinç pilavı ve etsiz kuru fasulye. Sık sık tükettiği bu iki ana yemeğin yanı sıra sevdiği bir diğer yemek ise yoğurt-ekmek.
Atatürk’ün en sevdiği yemekler arasında ıspanaklı su böreği de yer alıyor. Ancak Atatürk’ün bu böreği tıpkı annesinin yaptığı gibi Selanik usulü tercih ettiği biliniyor. Bazı kaynaklar Atatürk’ün haşlanmış kuşkonmazı da sevdiğini destekliyor.
Bugüne kadar elde edilen verilerden bilindiği kadarıyla bu yiyeceklerin yanı sıra Atatürk’ün sevdiği diğer yemekler arasında şunlar yer alıyor:
Karnıyarık: Patlıcanın içine kıyma koyarak özel karnıyarık tenceresi içerisinde kolaylıkla yapılan bu yemek Atatürk’ün favorilerinden.
Fava: Fırın kabında pişirilen baklaların ezilmesi ve zeytinyağıyla birleştirilmesiyle yapılan fava da Atatürk’ün sevdiği mezeler arasında yer alıyor.
Etli bamya: Güveçte yapılan etli bamya Atatürk’ün en sevdiği yemekler arasında.
Puf puf omlet: Granit tavada kolaylıkla yapılan bu yiyeceği Atatürk, gece acıkmaları sırasında tercih ediyor.
Zeytinyağlı enginar (hastalığında isteyip yiyemediği yemek): Atatürk’ün en merak ettiği yemekler arasında yer alan enginarı maalesef yiyemeden vefat ettiği biliniyor.
İrmik helvası: Kaymaklı irmik helvası da Atatürk’ün en sevdiği tatlı olarak öne çıkıyor.
Atatürk’ün Mutfak Kültürüne Genel Bakış
Atatürk’ün beslenme özelliklerinin askeri yıllarına dayalı olarak son derece tertipli bir şekilde planlandığı görülüyor. Bazı sabahlar yalnızca yoğurt ve bir dilim ekmekle kahvaltı gerçekleştiren başkumandanın her yemek sonrası eksik etmediği orta şekerli türk kahvesi de pek önemli. Kahveyi çok seven ve gün içerisinde bazen 15 fincan kadar içen Atatürk’ün kahvaltıyı mütevazi bir şekilde yaptığı araştırmalarla destekleniyor. Atatürk’ün sofrasının yalnız kahvaltısında değil, her öğünde son derece mütevazı olduğu da bilinenler arasında.
Hem doğduğu Selanik’in hem de geleneksel lezzetlerin hepsine öğünlerinde yer veren Atatürk, genellikle sebze ve zeytinyağlı ağırlıklı damak zevkiyle de dikkat çekiyor. Çok yemek yemeyi sağlığa zararlı bulan Atatürk’ün formunu koruduğu ve fazla yemek yemekten kaçındığı da araştırmalarda görülüyor.
En sevdiği yemeğin kendi deyişiyle “yağlı fasulye” olması onun kışla yemeklerine yatkınlığını ve askeri tertipteki mutfak kültürünü yansıtması bakımından da önem taşıyor. Askeri okulda alıştığını söylediği bu yemek, yanında pilav, ayran ve yoğurtla birlikte sofralarında önemli yere sahip. Ayranın yanı sıra bu menüye bazen limonatayı da eklediği biliniyor