GUM Yatırım Fonu, Türkiye’de Ak Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen ve gümüşe dayalı varlıklara yatırım yapan bir yatırım fonudur. Resmî adı “Ak Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu” olarak geçer ve fon kodu GUM’dur.
GUM, fon portföyünün en az %80’ini gümüş ve gümüşe dayalı finansal araçlara yatıran bir fon sepeti fonudur. Bu araçlar arasında:
Fonun Amacı: Gümüş ve gümüşe dayalı varlıkların Türk Lirası cinsinden fiyat hareketlerine paralel bir getiri elde etmektir.
Fon, gümüş fiyatlarının performansını takip eden varlıklara yatırım yaparak, yatırımcılara tek bir fonla gümüş piyasasına dolaylı erişim imkânı sağlar. Fiziki gümüş almak yerine bu fon paylarıyla yatırım yapmak, depo etme veya saklama gibi operasyonel zorlukları ortadan kaldırır.
GUM Yatırım Fonu Nedir?
- Fiziki gümüşe yatırım yapan fonlara (BYF – Borsa Yatırım Fonları),
- Gümüş fiyatlarını takip eden yerli ve yabancı borsa yatırım fonu paylarına ve
- Diğer gümüş emtiası fonlarına yatırım yapılır.
Temel Özellikler
- Fon Türü: Fon Sepeti Fonu
- Yönetici: Ak Portföy Yönetimi A.Ş.
- Yatırım Konusu: Fiziki gümüş ve gümüşe dayalı yatırım fonu payları
- Risk/Getiri Profili: Yüksek (risk değeri 6–7/7)
- Önerilen Vade: Uzun vade (örneğin 12 ay ve üzeri)
- Yönetim Ücreti: Yaklaşık %2,9 yıllık
- Stopaj: Fon payı satıldığında elde edilen kârdan %17,5 stopaj uygulanır
- Alım/Satım: TEFAS ve banka kanalları üzerinden yapılabilir
Nasıl Çalışır?
Fon, gümüş fiyatlarının performansını takip eden varlıklara yatırım yaparak, yatırımcılara tek bir fonla gümüş piyasasına dolaylı erişim imkânı sağlar. Fiziki gümüş almak yerine bu fon paylarıyla yatırım yapmak, depo etme veya saklama gibi operasyonel zorlukları ortadan kaldırır.
Kimler İçin Uygun?
- Gümüş fiyat hareketlerine paralel getiri hedefleyen yatırımcılar
- Portföyünü emtia (özellikle gümüş) sınıfıyla çeşitlendirmek isteyenler
- Fiziki gümüş saklama gibi riskler veya işlemlerle uğraşmak istemeyen yatırımcılar için uygundur
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Fonun getirisi doğrudan gümüş fiyatına bağlıdır; bu nedenle değer dalgalanmaları yüksek olabilir.
- Kısa vadede fiyat oynaklığından kaynaklı riskler yüksektir.
- Yönetim ücreti ve stopaj maliyetleri getiri üzerinde etkili olabilir.