IJC Yatırım Fonu (IJC), Türkiye’de sermaye piyasalarında işlem gören ve İş Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen bir yarı iletken teknolojileri temalı değişken yatırım fonudur. Fonun tam adı İş Portföy Yarı İletken Teknolojileri Değişken Fondur ve fon kodu IJC’dir.
Fon Türü:
Yatırım Stratejisi:
İşlem ve Dağıtım:
Ücret ve Vergiler:
Risk Profili:
Temel Özellikler
- Değişken yatırım fonu — Yani portföy bileşimi sabit değildir; piyasa koşullarına ve fon stratejisine göre değişebilir.
- Fon varlıklarının en az %80’i yarı iletken üreticileri, yarı iletken teknolojileri geliştiren şirketler ve bu alandaki hizmet sağlayıcılarının hisse senetlerine ve benzeri araçlara yatırılır.
- Ayrıca Amerikan Depo Sertifikaları (ADR), Global Depo Sertifikaları (GDR), özel sektör borçlanma araçları gibi enstrümanlara da yatırım yapılabilir.
- Yabancı para ve sermaye piyasası araçları fon portföyünün belirli bir oranını geçemez.
- Fon, TEFAS platformunda işlem görür; yatırımcılar İş Bankası kanalları üzerinden alım/satım yapabilir.
- Yıllık yönetim ücreti fon büyüklüğünün belli bir oranı üzerinden alınır (örneğin ~%2,5 civarı).
- Fon payı satılırken elde edilen kârdan stopaj (genellikle %17,5) kesilir.
- Yarı iletken sektörüne odaklı olması nedeniyle yüksek riskli bir yatırım aracıdır; fiyat dalgalanmaları genellikle piyasa volatilitesine bağlıdır.
Ne Amaçla Kullanılır?
- Yatırımcılar bu fonu yarı iletken teknolojileri sektörüne tematik yatırım yapmak, yani tek tek hisse seçmek yerine sektörün genel performansından yararlanmak için kullanırlar.
- Uzun vadede teknoloji sektöründe büyüme potansiyeline yatırım yapılmak istendiğinde tercih edilebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Değişken fonlar sabit getiri sağlamaz; hem yükselişlerde hem düşüşlerde değer değişimi yüksek olabilir.
- Tematik fonlar çoğu zaman daha volatil olurlar, bu nedenle yatırımcıların risk toleransını iyi değerlendirmesi önemlidir.