Seniorita
Forum Üyesi
Kedilere isimlerini öğretmek, bir eğitim seansı olarak ele alınmalıdır. Eğitim için kedinin beğendiği ödüller hazırlanmalıdır. Bu noktada hem ödül mamalarına hem de oyuncaklara başvurulabilir.
- Uygun Ortam: Kedilerin çok fazla ilgisini çekecek objelerden uzak, sakin bir ortam oluşturun. Eğitim seansı sırasında televizyonu kapatın ve kedinizle baş başa kalın.
- İsim ve Komut: Kedinizin ismini belirledikten sonra, “Mia, gel” gibi bir komut seçin ve bu komutu sabit tutun. Farklı hitap kombinasyonlarının denenmesi öğrenme sürecini yavaşlatabilir.
- Pozitif Pekiştirme: Kedi ismini duyduğunda tepki verdiğinde “evet, doğru, aferin” gibi onay kelimeleri söyleyin ve ardından ödül verin. Onay kelimeleri söylerken ses tonunuzu yumuşatın.
- Mesafe: Kedi ismine tepki verdiğinde, ondan biraz daha uzaklaşarak çağırın. Kedi, ismiyle çağrıldığında size doğru yönelmeyi öğrenmelidir.
- Kısa Eğitim Seansları: Eğitim seanslarını 2-3 dakikalık sürelerle sınırlayın ve günde birkaç kez tekrarlayın. Bu, kedinizin ismine reaksiyon göstermesi ve ismi söylendiğinde gelmesi için yeterli olacaktır.
- Ödülleri Azaltma: Kediniz isimlere düzenli olarak tepki vermeye başladıkça ödülleri azaltın ve yerine sevdiği oyuncaklarla oynamasını sağlayın. Çok fazla ödül maması kilo alımına neden olabilir.