Seniorita
Forum Üyesi
Arkeologlar tarafından detaylı olarak incelenen ve hakkında birçok belge bulunan Enki’nin sırlarının ne olduğu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Sümer metinlerinde detaylı olarak geçen Enki ’den burada insanlığın yaratıcısı olarak bahsedilmektedir.Enki, Sümer mitolojisinde su, zeka ve yaratmanın tanrısıdır.
Daha sonraları Babil mitolojisinde Ea olarak anılmıştır.
Enki'nin baş tapınağı Eridu'daki é-engur-ra yani "(su) derinliğin evi"dir. Enki, Me olarak anılan kutsal güçlerin koruyucusuydu.
Enki, Sümer panteonunun tepesindeki 4 yaratıcı tanrıdan biridir.Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
(Diğerleri Enki'nin babası olan Anu, Enlil'in annesi olan Ninhursag/Ki ve babası olan An'dır.) Panteonda yeri An ve Enlil'den sonra gelmesine karşın zamanla An'ın önemini kaybetmesi ile 2. sıraya yükselmiştir. Sümer panteonunun en güçlü tanrısı Enlil olmasına karşın icra edici olan tanrı Enki idi. Bu yüzden Sümer destanlarında adına en çok rastlanan tanrıdır.
Su tanrısı olarak sınıflandırılmıştır.
Sümer ülkesine bereket veren Dicle ve Fırat nehirleri Enki'nin penisinden fışkıran su ile oluşmuştur. İnsanı yaratan, tohumların yeşermesini, hayvanların üremesini sağlayan, en güçlü büyüleri yapan tanrı Enki'dir. Enki'nin resimlerinde keçi ve balık sıklıkla kullanılmıştır. Balık figürü zaman içinde su ya da nehre dönüşmüştür, bu yüzden nehirli tanrı da denilir. Adının tam anlamı belirsizdir.Ortak çevirilerde ''toprağın(yeryüzünün) efendisi'' olarak geçmektedir.
Enki'nin önemli rol oynadığı 5 mit şunlardır:
Bu mitlerde anlatılan öyküler belli değişikliklerle Asur, Elam, Hitit, Yunan, İbrani edebiyatına ve dinsel metinlerine girmiştir. Sami dillerinde Enki adı Ea olarak anılmış, Akad/Asur mitolojisine bu adla yerleşmiştir.
- Enki ve Ninhursag: Sümer Cennet Miti
- Enki ve Ninmah: İnsanın Yaratılışı
- Enki ve İnanna: Yeryüzünün ve Kültürel Süreçlerin Düzenlenmesi
- İnanna ve Enki: Uygarlık Sanatlarının Eridu'dan Uruk'a Aktarılışı
- Enki ve Eridu: Su Tanrısı'nın Nippur'a Yolculuğu
İnsanlığın Yaratıcısı Olarak Gösterilen Enki’nin Sırları Ne?
Günümüzde dinlerde kullanılan birçok ritüelin ve uygulamanın Sümerlerden yani Enki ’den geldiği araştırmacılar tarafından iddia edilmektedir. Mezopotamya kültüründe en önemli üç tanrıdan bir tanesi olan Enki, bilgeliğin tanrısı olarak görülmektedir.
Tasarım, yaratım, sihir, inşaat, sanat gibi alanların tamamı Enki’nin sorumluluğundadır. Dünyanın efendisi olarak yorumlanan Enki ’nin Enlil isimli bir üvey kardeşi bulunuyordu ve Anu’nun oğluydu. Bu nedenler onlara Anunnakiler deniyordu. Enki ’nin görevi yeni bir insan yaratmak ve onların tanrılara inanmalarını sağlamaktı.
Enki ayrıca Eridu şehrinin de yöneticisiydi ve etkisi tüm Mezopotamya’ya yayılmıştı. Hitiler, Kenanlılar ve Hurrianalılar ona inanıyordu.
Enki hem Ea olarak bilinen güney takım yıldızı hem de kuzey göğünün takımyıldızı olan AŠ-IKU -Pegasus ile ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda Enki 40 sayısal ideogramı ile çağrılıyordu ve bu sayı kutsal kabul ediliyordu.
Sümer metinlerinde ayrıca Enlil’in yarattığı ve insanlığı yok etmek üzere tasarlanan büyük selden insanları Enki’nin kurtardığı anlatılmaktadır. Bu efsane Nuh tufanı olarak bilinen ve kutsal metinlerde geçen anlatımlarla paralellik göstermektedir.
İnsan genomları üzerinde oynamalar yapan Enki onları tanrıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek biçimde yarattı. Efsanelerde geçen ve filmlere konu olan Nefilimlerden tutun da birçok konuya kadar Sümer metinlerinde bahsedilen konularla eş değer nitelikler bulunmaktadır.
Ekni’nin Yunan’daki karşılığı Poseidon’dur.
Roma mitolojisinde ise Neptün adını almaktadır. Enki aynı zamanda tıbbın sembolü olan iki sarmal yılanla anılmaktadır.
Arkeologlar tarafından Enki ’nin yaşadığının düşünüldüğü bir Ziggurat bulunmuştur.
Bazı bilim insanları Enki’nin yaşayan birisi olduğunu düşünürken, bazıları buna sadece efsane gözüyle bakıyor. Ancak araştırmalar neticesinde ortaya koyulan en önemli bulgulardan birisi dinlerin kökeninin Sümerlere ve Enki ’ye dayandığı yönünde.